Search
  • No Labels No Walls

Tim Saarinen - No Labels No Walls

Updated: Jun 24, 2019


Riku Turpeinen Rocking Out in the Oodi, where also our festival in September 2019 will be located.

Stigma:

Mikäli haluamme poistaa stigmaa, täytyy olla valmiita tutkimaan, opettamaan ja ohjaamaan. Stigma ei poistu yhdelläkään postauksella, mielipiteellä, poliittisella päätöksellä, uskonnolla, aatteella, ideologialla tai ryhmällä… Ellei kyetä opettamaan ja ohjaamaan ihmisiä oikeaan suuntaan.

Suurin osa stigmasta tulee siitä mistä ymmärretäänkin sen tulevan: Ennakkoluuloista, peloista, sekä vääristä käsityksistä. Niistä pääsee eroon vain näkemällä paljon vaivaa ihmisten ohjaamiseen, sekä heidän yleisen kulttuurin muutoksen aikaansaamiseksi. Suurin osa siitä työstä on kehittämistä, tutkimista, asioiden todentamista, sekä ennen kaikkea osoittaa, että kaikki ihmiset ovat samanlaisia huolimatta heidän eroavaisuuksistaan. Pitää kehittää yksinkertaisia, mutta toimivia menetelmiä. Menetelmät eivät saa olla riippuvaisia yksittäisistä ihmisistä tai organisaatioista.

Tasa-arvo:

Mikäli tämä ryhmä haluaa ajaa tasa-arvoa, sen täytyy näyttää se jokaisessa vaiheessa tekemisissään. Tasa-arvo ei ole itseisarvo. Eikä sitä näe tai koe, ellei sen eteen tee tarpeeksi työtä. Emme voi ”saarnata” tasa-arvosta, mikäli ryhmän sisällä kaikki eivät koe olevansa tasa-arvoisia. On aivan sama kuka tekee ja mitä (keittää kahvit tai johtaa ryhmää tai saapuu edes nukkumaan sohvalle), kunhan jokainen kuuluu ryhmään ja jokaisen tekemistä arvotetaan yhtä paljon. Ihmiset kokevat tasa-arvon todella monilla eri tavoilla ja tasoilla. SINÄ OLET TÄRKEÄ – on uskomattoman vahva viesti. Mikäli siihen ei usko, ei usko muuhunkaan. Aivan sama kuinka hieno idea taustalla on. Tasa-arvo näiden kaltaisissa asioissa lähtee kaikista meistä itsestämme. Jos me uskomme tasa-arvoon, sekä koemme sitä itsekin, saamme muutkin siihen uskomaan.

Ideologia:

No Labels No Walls perustuu lopulta yksinkertaiseen viestiin: Kaikkien ääni kuuluviin, Kaikki tekevät yhdessä, Ei muureja, Ei stigmaa (tai muitakaan titteleitä). Kuitenkin tämä yksinkertainen viesti on todella vaikeaa saada läpi. Tai no, helppoa joo, mikäli postataan loputtomasti hienoja sanoja ja kuvia nettiin. Mutta silloin se saavuttaa näkyvyyden vain siinä porukassa, joka itsessään on jo suunnilleen mukanakin. Tärkeää on saada muutosta. Sellaista mikä näkyy ja tuntuu. Ja koska muutos lähtee jokaisesta itsestään, täytyy antaa sellaisia elämyksiä, kokemuksia, sekä elämän oppitunteja, jotta ihminen muuttuu ja oppii ymmärtämään paremmin. Me EMME voi itse muuttaa maailmaa. Me VOIMME auttaa jokaista osallistumaan muutokseen. Huominen on parempi vain jos edes uskomme sen olevan parempi. Huominen on 100% varmasti parempi vasta, kun se voidaan täysin todentaa.

Politiikka:

Heittona No Walls on hyvä. Mutta se voidaan katsoa myös vahvasti poliittisena. On tärkeää, että julkisessa viestinnässämme emme ota liian vahvasti kantaa politiikkaan. Jos otamme, meidän täytyy näyttää toteen miksi jokin ei toimi tai toimii. Emme voi muutoin valita puolia poliittisella kentällä. Tasa-arvon ajaminen itsessään tekee ihmisestä osittain neutraalin. Emme voi koskaan hyväksyä erilaisuutta, mikäli emme sitä halua ymmärtää. Politiikka on tärkeä keino tavoitteiden saavuttamiseksi valtakunnallisella tasolla. Mutta me emme voi olla poliittinen liike. Henkilökohtaisesti toivon, että politiikka pidetään itse perus ajatuksesta erossa. Täytyy ymmärtää miksi joku vastustaa muureja, mutta täytyy myös ymmärtää miksi muureilla on joskus merkityksensä.

Muutoin tuo osa nimestä on kuvaava ja hyvä. Rikomme muureja ainakin ihmisten mielistä ja käsityksistä. Sekä toivottavasti ihmisten, että myös organisaatioiden väliltä.

Uskonto:

Olen kristitty, vaikkakaan sillä ei ole yhtään mitään merkitystä mihinkään. Ainakaan niin kauan kuin puhutaan työstä tai yleisesti ideologioista. Toivon todella vahvasti, että tämä ryhmä pitää itsensä täysin neutraalina uskontojen suhteen. Uskonnoista voi saada voimaa, näkemyksiä, ideoita tai muita asioita. Mutta julkisesti emme voi olla Jumalan, Jehovan, Allahin, Krishnan, Raijin, Anubiksen, Apollon, Terminuksen, Ahdin tai muunkaan uskonnon tai niiden edustajien kannattajia. Täytyy jälleen muistaa, että tasa-arvo käsittää myös kaikki uskonnot, kuten senkin ettei usko mihinkään.

Yhteistyö:

Koska rakennamme yhteistyötä, sekä keinoja niihin. Tulee pitää huolta siitä, että itse olemme yhteistyössä ja haluamme sitä. Toivon vahvasti, ettei kukaan ole mukana vain huvikseen, tai siksi että se sattuisi näyttämään hyvältä. Jos me alamme mallintamaan asioita, täytyy pitää huolta että itse näytämme esimerkkiä. Yhteistyö lähtee ideasta ja ideologiasta. Toiveista ja haluista. Mutta valitettavasti turhankin usein se yleensä kaatuu, silloinkin loppumetreillä. Silloin kun aletaan puhua tekemisestä ja vastuusta, turhan useat katoavat. On aina kiire tai ei ole resursseja. Kannattaa miettiä hyvissä ajoin mitä haluaa ja todella voi tehdä. Kuinka pitkälle on valmis menemään missäkin asiassa tai tehtävässä. Jos ei ole varma, kannattaa sekin ilmaista hyvissä ajoin.

Yhteistyö toimii kuten monet muutkin asiat, jos heikoinkin pärjää – pärjää kaikki muutkin. Yksin meistä ei pärjää kukaan. Tee vain se mitä osaat ja jaksat. Tai muutoin osallistu tukeaksesi ja oppiaksesi. Älä ota vastuuta jota et voi tehdä, saati halua tehdä. Näin isojen asioiden parissa tarvitsemme kaiken sen avun jota voimme saada.

Vapaaehtoisuus:

Tämän pitäisi olla itsestään selvyys: Tämä kaikki on täysin vapaaehtoista. Ketään meistä ei ole tähän pakotettu tai painostettu. Jos olisi, olisi syytä koko ryhmän miettiä olemassaolonsa tarkoitusperää.

Vapaaehtoisuuteen liittyy myös monet muutkin asiat. Kuten vahvana esimerkkinä itse festarit. Mikäli meillä ei ole järeää rahallista tukea niiden järjestämiseksi, tarvitaan massiivinen lauma vapaaehtoisia toteuttamaan asioita. Olisi hyvä muistaa, että turhankin monet meistä ovat oletettavasti työssä omissa yhdistyksissään. Voi olla todella vaikeaa irrottaa isoa ryhmää ihmisiä työpaikaltaan jos hanke- tai muu työ estää osallistumasta itse järjestelyihin ja viralliseen toteutukseen.

Tällöin pitää saada vapaaehtoisia. Jotka eivät hae palkkaa tai muitakaan korvauksia tekemästään työstä. Tämä sama pätee myös esiintyjiin. Jos emme voi palkata, pyydämme maksutta. Jolloin kannattaa varmistaa myös tekijänoikeudelliset asiat, ettei korvaus vaatimuksia tule jälkikäteen (itse joskus ollut pulassa tuossa asiassa).

Joka tapauksessa, vaikka rahaa olisikin, suuret festarit vaativat järeän määrän vapaaehtoisia. Tarvitaan siivoojia, järjestyksenvalvojia, opastajia, avustajia, bäkkäri catering, juontajia, esiintyjiä, mainostajia, no lista on tautisen loputon… En todella usko, että isot festarit järkätään ilman järeää vapaaehtoisarmeijaa.

Vapaaehtoisia saa helpoiten, kun he uskovat itse tapahtumaan ja sen ideaan. Tärkeintä kuitenkin jälleen kerran on pyrkiä osoittamaan heille kuinka tärkeitä he itse ovat. Ja kuinka korvaamatonta heidän mukana olonsa on.

Aika on rahaa, eikä ole kumpaakaan:

Syksy tulee pian. Kesälomat alkavat pian. Suomen kesä on lyhyt. Aika juoksee kauhean nopeasti. Jos todella syksyksi jotakin aiomme tehdä ja saada isoja asioita aikaiseksi… Olisi aika ruveta tekemään konkretiaa. Koska, kuka, missä, miksi, miten…

Me voimme vuosia puhua ideologiasta, brändeistä, muurien kaatamisista ja stigman poistosta… Mutta syksyyn ei ole vuosia aikaa. Muutama kuukausi. Jätetään siis äidinkielellinen jargoni taakse ja ruvetaan vääntämään festareita.

Jos festarit puhuvat puolestaan, sekä tästä koko ideologiasta, on paljon helpompaa sanoittaa ne jutut myöhemmin paperille.

Emme edelleenkään todenna tai todista mitään missään mitenkään, ennen kuin olemme testanneet ja tehneet ja todentaneet!

Tämä on siis pyyntöni… Action!

Tim Saarinen

22.5.2019

HelsinkiWorld with No Labels, No Walls, needs work to do, but there is already a magnificent start!

#tips #change #nolabelsnowalls #Action


8 views

Kukunori ry
Visiting addess: Malmin Raitti 17 B, Helsinki, Finland

Contact person:
Markus Vähälä

phone: +358 50 346 1011

email: markus.vahala@kukunori.fi

  • YouTube
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

.
This site is hosted by Kukunori ry, Finland.

email: info@nolabelsnowalls.net

Copyright Kukunori ry 2019-2020